Skip to Content

Zagrebački studenti osvajaju EUSEW nagradu u kategoriji Mladi

Zagrebački studenti provode energetske preglede u više od 100 energetski siromašnih kućanstava i osvajaju EUSEW nagradu

Projekt FER osvojio je glavnu nagradu u kategoriji Mladi, Europskog tjedna održive energije 2020. Europska komisija prepoznala ga je kao jedan od najistaknutijih projekata koji potiče mlade građane na unapređivanje energetske tranzicije u Europi. FER jedan je od nekoliko dobitnika nagrada koji će biti objavljeni uživo na digitaloj ceremoniji 23. lipnja.

Energetsko siromaštvo društveno je i okolišno pitanje koje predstavlja golemo fizičko i psihičko opterećenje za kućanstva. Nedostatak primjerenog grijanja i izolacije te nekvalitetno ugrađeni prozori mogu prouzrokovati nakupljanje plijesni, vlage i propuh te dovesti do pojave respiratornih bolesti i ostalih oblika oboljenja. U Hrvatskoj, projekt FER (Pravedna rješenja za bolju zajednicu ili eng.  Fair solutions for better community project) hvata se ukoštac s navedenim izazovima tako što poučava studente elektrotehnike u Zagrebu kako provoditi pregled kućanstava i prepoznati rješenja za uštedu energije.

„Htjeli smo da razviju nove komunikacijske vještine (...) Većina ljudi s kojima rade su stariji ili osobe s invaliditetom”, kaže Ivana Rogulj, voditeljica projekta FER i predstavnica hrvatskog NVO-a Društvo za oblikovanje održivog razvoja(DOOR). „No ako studenti ne posjete kućanstva, nikada neće naučiti kako zapravo izgleda energetsko siromaštvo.”

Projekt koji se financira iz Europskog socijalnog fonda imao je trajan učinak na sve studente koji su sudjelovali. Stekli su nove vještine u području komunikacije i anketiranja kao i znanje o energetskom siromaštvu, što trenutačno nije dio kurikuluma na studiju elektrotehnike. 

Na taj je način projekt FER dao ključan doprinos osviješćivanju o problemima povezanih s energetskom učinkovitošću i energetskim siromaštvom u obrazovanju budućih inženjera.

 

Nagrade Europske unije za održivu energiju

Svake godine Europska komisija nagrađuje najistaknutije pojedince i projekte za njihovu inovativnost u energetskom sektoru i obnovljivim izvorima energije. Ove se godine devetero finalista natjecalo u tri kategorije: Uključenost, Inovacije i Mladi, a dodatna kategorija dodijelila je priznanje za postignuća za Žene u području energije.

Talijanski projekt pobjednik u kategoriji Inovacije

Projekt REMOTE osvojio je nagradu za Inovacije na Europskom tjednu održive energije 2020. REMOTE pomaže udaljenim zajednicama u Europi da postanu samoodržive. Projekt započet u Italiji, Grčkoj i Norveškoj podržava rješenja u područjima koja se suočavaju s jedinstvenim izazovima kada je u pitanju pristup i skladištenje obnovljive energije. REMOTE razvija svoju tehnologiju skladištenja energije na vodiku i baterijama, na testnim mjestima širom Europe.

Belgijski projekt pobijedio je u kategoriji Uključenost

CLEAR 2.0 osvojio je glavnu nagradu u kategoriji Uključenost, kao jedan od najistaknutijih projekata koji potiče građane da preuzmu proaktivnu ulogu u energetskoj tranziciji u Europi.

Projekt CLEAR 2.0 pomaže ljudima da postanu proizvođači i potrošači obnovljivih izvora energije, bolje informirajući ih i podržavajući ih kroz sve korake prelaska na obnovljive sustave. S ciljem prevladavanja barijera, laboratorij CLEAR 2.0 testirao je kućne tehnologije obnovljivih izvora energije (npr. solarne panele na krovovima, toplinske pumpe) u Belgiji, Češkoj, Italiji, Portugalu, Sloveniji i Španjolskoj.

„Naš projekt potaknuo je skoro 30 000 kućanstava u 6 različitih zemalja EU-a, na prelazak na obnovljive izvore energije u svojim kućama, pokrećući ukupna ulaganja u iznosu od 129 milijuna eura“, kaže Giorgia Caroli, voditeljica programa CLEAR 2.0.

 

Posebna nagrada pod nazivom Istočno partnerstvo uručena je projektu “Green Light Moldova! Modernisation and Saving Energy in Street Lighting” („Zeleno svjetlo Moldavija! Modernizacija i ušteda energije u uličnoj rasvjeti “). Nagrade za drugo i treće mjesto pripale su Armeniji „EU4Civil Society Energy Efficiency in Armenian Communities“ („EU za energetsku učinkovitost civilnog društva u armenskim zajednicama“) i Gruziji iz „Biomass Energy and Energy Efficient Technologies“ („Energija biomase i energetski učinkovite tehonogije“).

Uz to, tijekom proteklog mjeseca ljubitelji energije iz cijele Europe glasali su za svoj omiljeni projekt. Nagradu građana 2020. osvojio je projekt cVPP sa sjedištem u Nizozemskoj, koji pomaže lokalnim zajednicama da preuzmu odgovornost za proizvodnju obnovljive energije. (više informacija)

Za intervju sa pobjednicima, pišite na media@eusew.eu.

EUSEW2020_press_Invitation.pdf 147 KB

 

O EU Sustainable Energy Week (EUSEW)

Organised by the European Commission, EU Sustainable Energy Week (EUSEW) is the biggest annual event dedicated to renewables and efficient energy use in Europe. From 22-26 June 2020, participants will enjoy an online, interactive event experience under the theme: ‘Beyond the crisis: clean energy for green recovery and growth’. Highlights include a 3-day policy conference featuring a high-level opening session, debate with Ambassadors and EU Sustainable Energy Awards ceremony as well as matchmaking activities and virtual stands for participants. On 22 June, a European Youth Energy Day will also be organised, bringing together young people aged 18 and 30 years old to share on how to transform Europe into the first climate-neutral continentDiscussions will be complemented by Energy Days, digital events engaging local communities, taking place all over Europe in May and June.