Skip to Content

Πρωτοπόροι από την Ελλάδα επιφέρουν βελτιώσεις σε κατοικίες με απλό και πράσινο τρόπο

Πρωτοπόροι από την Ελλάδα επιφέρουν βελτιώσεις σε κατοικίες με απλό και πράσινο τρόπο

Πρόσφατες έρευνες δείχνουν ότι οι ανακαινίσεις κατοικιών μπορούν να ενισχύσουν την ενεργειακή απόδοση στην ΕΕ έως και 10% μέχρι το 2050, εξοικονομώντας περίπου 43 εκατομμύρια τόνους εκπομπών CO2. Το έργο Οδικοί Χάρτες Εξατομικευμένης Ανακαίνισης Κτιρίων (Individual Building Renovation Roadmaps, iBRoad) συνδράμει στην υλοποίηση αυτού του στόχου, παρέχοντας τη δυνατότητα σε ιδιοκτήτες κατοικιών να αναπτύξουν εξατομικευμένα και έξυπνα χρηματοοικονομικά και ενεργειακώς αποδοτικά σχέδια για την ανακαίνισή τους, με μακροπρόθεσμο ορίζοντα (5-30 ετών).  Στο πλαίσιο του έργου αυτού έχουν αναπτυχθεί εξατομικευμένα λογισμικά προγράμματα, τα οποία συγκεντρώνουν και αξιολογούν τα σχέδια των κατοικιών, καθώς και την παραγωγή και κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας από τα νοικοκυριά. Με τα εργαλεία που ανέπτυξε το έργο αυτό μπορεί να διασφαλιστεί η μεγαλύτερη ενεργειακή απόδοση των ανακαινισμένων κτιρίων, με γνώμονα την προσωπική και οικονομική κατάσταση των ενοίκων.

«Κάθε έργο ανακαίνισης εξετάζει συγκεκριμένα προβλήματα και απαιτεί κατάλληλα προσαρμοσμένες λύσεις…Με το iBRoad καθίσταται δυνατή η σταδιακή βελτίωση ενός κτιρίου», […] «Με τα εργαλεία του iBRoad ο χρήστης  μπορεί να σχεδιάσει το τι θέλει να αλλάξει στο σπίτι του, πότε να το κάνει, αλλά και με ποιον τρόπο μπορεί να χρηματοδοτήσει την ανακαίνιση με τρόπο φιλικό για το περιβάλλον», αναφέρει ο Αλέξανδρος Δεληγιάννης, συντονιστής του έργου iBRoad και συνεργάτης της Ομάδας Σύμπραξις.

Τα εργαλεία που περιλαμβάνουν ο οδικός χάρτης και το εγχειρίδιο που ανέπτυξε το iBRoad έχουν βοηθήσει 10-15 ιδιοκτήτες κατοικιών να καταρτίσουν σχέδια ανακαίνισης με σημαντική ενεργειακή απόδοση σε 3 πιλοτικές χώρες, τη Βουλγαρία, την Πολωνία και την Πορτογαλία. Η συμβουλευτική προσέγγιση και τα εργαλεία του έργου, όμως, εφαρμόζονται ήδη και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

 

Το iBRoad είναι ένα από τα τρία καινοτόμα έργα που δραστηριοποιούνται σε θέματα ενέργειας και  διαγωνίζονται για τα Ευρωπαϊκά Βραβεία Βιώσιμης Ενέργειας! Στην κατηγορία της καινοτομίας, τα 3 αυτά προκρινόμενα έργα κάνουν τη μετάβαση προς τη βιώσιμη ενέργεια πραγματικότητα για τοπικές κοινότητες σε ολόκληρη την Ευρώπη.

Ένα άλλο από τα προκρινόμενα έργα είναι ο  «Ενεργειακός ανεφοδιασμός απομακρυσμένων περιοχών με πολλαπλές επιλογές για ολοκληρωμένες τεχνολογίες με βάση το υδρογόνο»  (Remote area Energy supply with Multiple Options for integrated hydrogen-based Technologies, REMOTE). Το έργο REMOTE ξεκίνησε, πιστό στο όνομά του, σε Ιταλία, Ελλάδα και Νορβηγία, σε περιοχές που αντιμετωπίζουν μοναδικές προκλήσεις όσον αφορά στην πρόσβαση σε ανανεώσιμη ενέργεια και την αποθήκευσή της. Το έργο αναπτύσσει δική του τεχνολογία αποθήκευσης ενέργειας με βάση το υδρογόνο και ειδικούς συσσωρευτές, σε πιλοτικές εγκαταστάσεις σε όλη την Ευρώπη. Στην Ιρλανδία, το έργο Παλιρροϊκή Τουρμπίνα Direct Drive (Direct Drive Tidal Turbine, D2T2) πέτυχε σημαντική πρόοδο σε μία συγκεκριμένη τεχνολογία αιχμής: τις τουρμπίνες παλιρροϊκής ενέργειας. Στο πλαίσιο του έργου, το 2016 εγκαταστάθηκε η πρώτη υπεράκτια παλιρροϊκή διάταξη στη Σκωτία. Η τεχνολογία παλιρροϊκής ενέργειας του έργου είναι αποδοτικότερη, μειώνοντας το συνολικό κόστος παραγωγής της παλιρροϊκής ενέργειας κατά 30%. Επιπλέον, η τεχνολογία του D2T2 χαίρει της αποδοχής των τοπικών κοινοτήτων, καθώς δεν έχει επιπτώσεις στο περιβάλλον.

Αντίστροφη μέτρηση για τα Ευρωπαϊκά Βραβεία Βιώσιμης Ενέργειας

Κάθε χρόνο η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ξεχωρίζει τα πρόσωπα και τα έργα με την καλύτερη καινοτόμο δράση στον τομέα της ενέργειας και των ανανεώσιμων πηγών. Φέτος, οι 9 επικρατέστεροι υποψήφιοι θα αναμετρηθούν σε 3 κατηγορίες βραβείων: την κατηγορία Δέσμευση, την κατηγορία Καινοτομία και την κατηγορία Νέοι. Θα υπάρξει όμως και μια επιπλέον κατηγορία, η οποία θα αναγνωρίζει τα επιτεύγματα που πέτυχαν οι Γυναίκες στην Ενέργεια.Ένα ειδικό βραβείο, το Βραβείο Ανατολικής Εταιρικής Σχέσης, θα δοθεί σε μια εμπνευσμένη πρωτοβουλία βιώσιμης ενέργειας που θα δραστηριοποιείται στην Αρμενία, το Αζερμπαϊτζάν, τη Λευκορωσία, τη Γεωργία, τη Δημοκρατία της Μολδαβίας ή την Ουκρανία.Από τις αρχές Ιουνίου, πολίτες από όλη την Ευρώπη θα έχουν την ευκαιρία να ψηφίσουν για το Βραβείο Πολιτών 2020 επιλέγοντας το αγαπημένο τους από τα επικρατέστερα έργα.

Οι νικητές των Βραβείων θα ανακοινωθούν στις 23 Ιουνίου σε μια ζωντανή τελετή βράβευσης που θα διεξαχθεί στο διαδίκτυο.

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------   

Γνωρίστε τους επικρατέστερους υποψηφίους!

Ειδικά event θα λάβουν χώρα τον Ιούνιο μέσω διαδικτύου για τα μέσα μαζικής ενημέρωσης, των οποίων οι εκπρόσωποι θα έχουν τη μοναδική ευκαιρία να λάβουν πληροφορίες για τα έργα από τους ίδιους τους επικρατέστερους υποψηφίους .Εγγραφείτε εδώ για να συμμετάσχετε σε αυτά τα διαδικτυακά event.

  • Συζήτηση με εκπροσώπους του τύπου για τα βραβεία: επικρατέστεροι υποψήφιοι Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Βιώσιμης Ενέργειας στην κατηγορία Νέοι - ΕΓΓΡΑΦΗ
  • Συζήτηση με εκπροσώπους του τύπου για τα βραβεία: επικρατέστεροι υποψήφιοι Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Βιώσιμης Ενέργειας στην κατηγορία Δέσμευση - ΕΓΓΡΑΦΗ
  • Συζήτηση με εκπροσώπους του τύπου για τα βραβεία: επικρατέστεροι υποψήφιοι Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Βιώσιμης Ενέργειας στην κατηγορία Καινοτομία - ΕΓΓΡΑΦΗ
  • Συζήτηση Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Βιώσιμης Ενέργειας: Γυναίκες στην Ενέργεια - ΕΓΓΡΑΦΗ
  • Συζήτηση με εκπροσώπους του τύπου (ερωταπαντήσεις, Q&A) για τα βραβεία της Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Βιώσιμης Ενέργειας - ΕΓΓΡΑΦΗ
iBRoad - Renovating homes_easy and efficient for every homeowner - Greece.pdf 251 KB

 

Τα βραβεία εντάσσονται στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Βιώσιμης Ενέργειας (EUSEW), η οποία θα λάβει χώρα από τις 22 έως τις 26 Ιουνίου 2020. Η Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Βιώσιμης Ενέργειας διοργανώνεται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και είναι η μεγαλύτερη διοργάνωση στην Ευρώπη στον τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και της αποδοτικής χρήση της ενέργειας. Φέτος η διοργάνωση θα διεξαχθεί ηλεκτρονικά και θα είναι διαδραστική, με θέμα : «Πέρα από την κρίση: καθαρή ενέργεια για μια πράσινη ανάκαμψη και ανάπτυξη».  Η διοργάνωση θα καλύψει τέσσερις τομείς σε ολόκληρη την ΕΕ: τη Διάσκεψη Πολιτικής (Policy Conference), την Ημέρα Ενέργειας για τους Νέους (Youth Energy Day), τα Βραβεία της Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Βιώσιμης Ενέργειας (EUSEW Awards) και τις Ημέρες Ενέργειας (Energy Days).

Οι εκπρόσωποι του τύπου θα προσκληθούν επίσης να παρακολουθήσουν το πρόγραμμα της Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Βιώσιμης Ενέργειας, καθώς και την τελετή απονομής των Βραβείων. Σας ενδιαφέρει; Εγγραφείτε εδώ για την Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Βιώσιμης Ενέργειας [link].

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τα Βραβεία της Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Βιώσιμης Ενέργειας: