Skip to Content

Project uit België wint Europese prijs voor duurzame energie in de categorie Engagement

Project Clear 2.0 dat hernieuwbare energie voor huishoudens populair maakt wordt bekroond op EUSEW

Het project CLEAR 2.0 heeft de hoofdprijs weggekaapt bij de EUSEW Awards in de categorie ‘Engagement’. De Europese Commissie erkent hiermee CLEAR 2.0 als een van de meest opmerkelijke projecten om burgers te inspireren om een ​​proactieve rol te spelen in de energietransitie in Europa. CLEAR 2.0 is één van de prijswinnaars die zullen bekendgemaakt worden tijdens de live online ceremonie op 23 juni.

Het CLEAR 2.0-project helpt mensen om producenten en consumenten te worden, oftewel ‘prosumenten’, van hernieuwbare energie, door de twijfels die ze hebben serieus te nemen, hen beter te informeren en stap voor stap te ondersteunen bij de omschakeling op hernieuwbare systemen. Om deze obstakels uit de weg te ruimen heeft het lab van het CLEAR 2.0-project in België, Italië, Portugal, Slovenië, Spanje en Tsjechië technologieën voor hernieuwbare energie bij huishoudens getest (bv. zonnepanelen op daken, warmtepompen).

“Ons project heeft bijna 30.000 huishoudens in 6 verschillende EU-landen gemotiveerd om te kiezen voor hernieuwbare energie bij hen thuis, goed voor een totale investering van 129 miljoen euro,” aldus Giorgia Caroli, programmamanager van CLEAR 2.0.

Daarnaast heeft het project gefinancierd door Horizon 2020 groepen van energieconsumenten opgezet, bijvoorbeeld huiseigenaars, die technologieën op het gebied van hernieuwbare energie moeten zoeken, uitproberen en er betere deals voor de consument moeten uitslepen.

Bekijk hier de teaser van Project 2.0: https://youtu.be/WHl2Pc_LjaQ

De EU Sustainable Energy Awards

Elk jaar erkent de Europese Commissie de meest bijzondere individuen en projecten op het gebied van innovatie in de sector van duurzame en/of hernieuwbare energie. Dit jaar streden 9 finalisten in 3 categorieën prijzen: ‘Engagement’, Youth’ en ‘Innovation’, en een extra categorie voor wat vrouwen op energiegebied hebben bereikt,  Women in Energy.

Kroatisch project wint in de categorie ‘Youth’

Het project Fair (FER) heeft de prijs bij de categorie ‘Youth’ van de EUSEW Awards in de wacht gesleept. Dit project werd erkend als een van de meest opmerkelijke projecten om jeugd te inspireren om de transitie van schone energie in Europa vooruit te helpen.

Energiearmoede is een sociaal en ecologisch probleem dat huishoudens zowel mentaal als fysiek belast. Een gebrek aan voldoende verwarming en isolatie of slecht passende ramen kunnen schimmel, vocht en tocht veroorzaken, wat kan leiden tot aandoeningen van de luchtwegen en andere aandoeningen. In Kroatië pakt het project Fair (FER) -oplossingen voor een beter gemeenschap deze uitdagingen aan door elektrotechnische studenten in Zagreb te leren hoe ze audits in woningen kunnen uitvoeren en energiebesparende oplossingen kunnen identificeren.

Bekijk hier de teaser van Fair (FER): https://youtu.be/G8hCZlzLnls

 

Italiaans project wint in de categorie ‘Innovation’

REMOTE neemt de EUSEW2020 Innovatieprijs mee naar huis. Het project werd bekroond voor zijn innovatieve karakter binnen de duurzame energiesector. Het ondersteunt afgelegen gemeenschappen in Europa om zelfvoorzienend te worden.

Het project Remote area Energy supply with Multiple Options for integrated hydrogen-based Technologies (REMOTE) startte in Italië, Griekenland en Noorwegen en zoals de naam aangeeft, in gebieden die voor unieke uitdagingen staan ​​als het gaat om toegang tot en opslag van hernieuwbare energie. Het project implementeert zijn waterstof- en batterijgebaseerde energieopslagtechnologie in testlocaties doorheen Europa.

Bekijk hier de teaser van REMOTE: https://youtu.be/ixm4UglZRX8

 

Een speciale prijs, de Eastern Partnership Award, werd toegekend aan ‘’Green Light Molodova! Modernisation and Saving Energy in Street Lighting’’. De tweede en derde plaats in deze categorie ging respectievelijk naar ‘’EU4Civil Society Energy Efficiency in Armenian Communities’’ en ‘’Biomass Energy and Energy Efficient Technologies’’, een project uit Georgië

Mensen konden de afgelopen maand ook hun stem uitbrengen op hun favoriete project. De Citizens’ Award gaat dit naar het cVPP project, een Europees project van de Technische Universiteit Eindhoven dat plaatselijke gemeenschappen helpt om hin eigen duurzame energieopweking in handen te nemen (meer info).

De prijswinnaars worden op 23 juni bekendgemaakt tijdens de rechtstreekse, online te volgen Awards-ceremonie.

Voor een interview met de finalisten, kan je contact opnemen met media@eusew.eu

EUSEW2020_press_Invitation.pdf 147 KB

 

Over EU Sustainable Energy Week (EUSEW)

Since 2006, EUSEW has grown into a community that is at the forefront of sustainable energy policy in Europe, providing a platform for the formulation of and debate on new ideas.

From the Policy Conference, EUSEW Awards and Networking Village to Energy Days, EUSEW gives a great outlook on the work being done by citizens, entrepreneurs, local authorities, businesses, NGOs and the European institutions to shape Europe’s energy future. Last year’s numbers speak for themselves: over 2500 participants and more than 7000 live stream followers, 64 sessions, more than 50 networking activities, over 500 local Energy Days, and trending for three consecutive days on social media

EU Sustainable Energy Week (EUSEW)