Skip to Content

Project uit België maakt hernieuwbare energie voor huishoudens populair

Project uit België maakt hernieuwbare energie voor huishoudens populair

Maak kennis met de Belgische EUSEW-finalist! Een speciaal webinar zal plaatsvinden op 11 juni (11:00 - 12:00 uur CEST) exclusief voor de media, en een unieke gelegenheid om van de finalisten zelf te horen hoe ze in heel Europa consumenten warm maken voor duurzame energie!

Registreer u hier voor de EUSEW-finalisten in de categorie - Engagement - REGISTREREN

Over het project uit België:

Technologie op het gebied van hernieuwbare energie voor huishoudens, zoals zonnepanelen op daken en warmtepompen, wordt nog niet op grote schaal gebruikt. Voor de consumenten van hernieuwbare energie zijn kosten het grootste punt, maar veel mensen weten ook niet zeker welke installatiebedrijven en technologieën betrouwbaar zijn. Het is van essentieel belang voor de voortuitgang van energietransitie in Europa om de consument ervan te overtuigen over te stappen naar methodes om thuis hernieuwbare energie op te wekken.

Met het CLEAR 2.0-project helpt de EU mensen om producenten en consumenten te worden, oftewel ‘prosumenten’, van hernieuwbare energie, door de twijfels die ze hebben serieus te nemen, hen beter te informeren en stap voor stap te ondersteunen bij de omschakeling op hernieuwbare systemen. Om deze obstakels uit de weg te ruimen heeft het lab van het CLEAR 2.0-project in België, Italië, Portugal, Slovenië, Spanje en Tsjechië technologieën voor hernieuwbare energie bij huishoudens getest (bv. zonnepanelen op daken, warmtepompen).

“Ons project heeft bijna 30.000 huishoudens in 6 verschillende EU-landen gemotiveerd om te kiezen voor hernieuwbare energie bij hen thuis, goed voor een totale investering van 129 miljoen euro,” aldus Giorgia Caroli, programmamanager van CLEAR 2.0.

Daarnaast heeft het project gefinancierd door Horizon 2020 groepen van energieconsumenten opgezet, bijvoorbeeld huiseigenaars, die technologieën op het gebied van hernieuwbare energie moeten zoeken, uitproberen en er betere deals voor de consument moeten uitslepen.

Dit project is een van de drie energie-initiatieven gebaseerd op gemeenschappen die genomineerd zijn voor een prijs bij de EU Sustainable Energy Awards! In de categorie Engagement inspireren de drie genomineerde projecten de burger om een proactieve rol te spelen bij de energietransitie van Europa.

 

Het Friendly Bill-project, een andere finalist, geeft de burgers meer grip op hun energieverbruik door meer inzicht te geven in hun energie-uitgaven en zo efficiënter met energie om te gaan. In Portugal hebben maar liefst 100.000 consumenten aan het project meegedaan en zijn er ruim 300 elektriciens opgeleid om consumenten te helpen hun gewoonten bij energiegebruiks te veranderen. Ondertussen heeft het cVPP-project 3 virtuele energiecentrales ontwikkeld in gemeenschappen in België, Ierland en Nederland. Deze virtuele centrales worden gecoördineerd door gemeenschappen van prosumenten, zoals dorpen die via cloudsystemen eigenaar zijn van een klein aantal windturbines of zonnepanelen op daken. Hierdoor zijn de gemeenschappen zelf eigenaar van de stroom die ze hebben opgewekt via het nationale of regionale elektriciteitsnet en kunnen ze bepalen wat ermee gebeurt, bijvoorbeeld verkopen. 

Aftellen tot de EU Sustainable Energy Awards

Elk jaar erkent de Europese Commissie de meest bijzondere individuen en projecten op het gebied van innovatie in de sector van duurzame en/of hernieuwbare energie. Dit jaar strijden 9 finalisten in 3 categorieën prijzen: Engagement, Innovation en Youth, en een extra categorie voor wat vrouwen op energiegebied hebben bereikt,  Women in Energy.Een speciale prijs, de Eastern Partnership Award, is bestemd voor een inspirerend initiatief in de duurzame energie in Armenië, Azerbeidzjan, Georgië, Oekraïne, de Republiek Moldavië of Wit-Rusland.Vanaf begin juni krijgen mensen uit heel Europa de kans om te stemmen op de Citizens’ Award  van 2020 door hun favoriete project te kiezen uit de groep finalisten.

De prijswinnaars worden op 23 juni bekendgemaakt tijdens een rechtstreekse, online te volgen Awards-ceremonie.

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Praat met de finalisten! Voor de media vinden er in juni speciale webinars plaats, die een unieke gelegenheid bieden om de finalisten zelf aan het woord te laten en meer te weten te komen over hun innovatieve projecten.Schrijf u hier in om deel te nemen aan de webinars.

  • Award-gesprek met de pers: EUSEW-finalisten in de categorie – Engagement - INSCHRIJVEN
  • Award-gesprek met de pers: EUSEW-finalisten in de categorie – Youth - INSCHRIJVEN
  • Award-gesprek met de pers: EUSEW-finalisten in de categorie – Innovation - INSCHRIJVEN
  • EUSEW-gesprek: Women in Energy - INSCHRIJVEN
  • EUSEW Award Q&A-sessie voor de pers - INSCHRIJVEN
CLEAR 2.0 - Connecting consumers to renewables -Belgium - Copy.pdf 155 KB

 

De Awards vormen een onderdeel van de EU Sustainable Energy Week (EUSEW), die plaatsvindt van 22 tot 26 juni 2020. De EUSEW, die wordt georganiseerd door de Europese Commissie, is het grootste evenement dat is gewijd aan de opwekking van hernieuwbare energie en efficiënt energiegebruik in Europa. Voor de deelnemers is er dit jaar een online, interactief evenement met als thema: ‘De crisis voorbij: schone energie voor groen herstel en groei’.  Op verschillende plaatsen in de EU vinden de vier onderdelen van het evenement plaats: de Policy Conference, de Youth Energy Day, de EUSEW Awards en de Energy Days.

De media worden ook uitgenodigd om het EUSEW-programma te volgen, waaronder de prijsuitreiking op de Awards-ceremonie. Interesse?

Voor meer informatie over de EUSEW Awards.

Over EU Sustainable Energy Week (EUSEW)

Since 2006, EUSEW has grown into a community that is at the forefront of sustainable energy policy in Europe, providing a platform for the formulation of and debate on new ideas.

From the Policy Conference, EUSEW Awards and Networking Village to Energy Days, EUSEW gives a great outlook on the work being done by citizens, entrepreneurs, local authorities, businesses, NGOs and the European institutions to shape Europe’s energy future. Last year’s numbers speak for themselves: over 2500 participants and more than 7000 live stream followers, 64 sessions, more than 50 networking activities, over 500 local Energy Days, and trending for three consecutive days on social media

EU Sustainable Energy Week (EUSEW)