Plaatselijke gemeenschappen nemen hun eigen duurzame energieopwekking in handen

Plaatselijke gemeenschappen nemen hun eigen duurzame energieopwekking in handen

Grootschalige energieproductie verschuift naar hernieuwbare energiebronnen zoals wind- en zonneparken, terwijl het aantal producenten van kleinschalige hernieuwbare energie, zoals windparken van de gemeenschap, ook toeneemt. Het cVPP-project bracht drie virtuele energiecentrales gebaseerd op gemeenschappen in Nederland, België en Ierland tot stand.

De virtuele energiecentrales, oftewel ‘Virtual Power Plants’ (VPP's), zijn cloudgebaseerde energiebeheersystemen die de productie van verschillende elektriciteitsbronnen en de consumentenvraag ernaar bijhouden. Het cVPP-project is voor kleinschalige producenten van hernieuwbare energie.

“Prosumenten zijn meestal overgeleverd aan grote bedrijven die bepalen hoeveel elektriciteit kost en hoeveel ze kunnen kopen. Als prosumenten echter gaan samenwerken, kunnen ze zelf hun elektriciteitsproductie beheren en verkopen aan nationale of regionale elektriciteitsnetwerken.”, aldus dr. Anna Wieczorek, cVPP-projectleider en expert op het gebied van duurzaamheidsinnovatie aan de Technische Universiteit Eindhoven. "Kortom, de gemeenschap bepaalt hoeveel elektriciteit ze verkoopt en tegen welke prijs." 

Dit project wil de manier waarop elektriciteitssystemen werken radicaal veranderen zodat plaatselijke gemeenschappen meer zeggenschap krijgen over hoe hun elektriciteit wordt beheerd.

Het is een van de drie energie-initiatieven gebaseerd op gemeenschappen die genomineerd zijn voor de EU Sustainable Energy Awards! De drie projecten in de categorie Engagement inspireren burgers om een proactieve rol te spelen in de energietransitie in Europa.

Een andere finalist, het CLEAR 2.0-project, richt zich ook op de verbetering van het energieverbruik van de consument.  Het CLEAR 2.0-lab testte hernieuwbare energietechnologieën voor woningen (bijv. zonnepanelen op daken, warmtepompen) in bijna 30.000 huishoudens in België, Tsjechië, Italië, Portugal, Slovenië en Spanje. Intussen zorgt Friendly Bill, een project uit Portugal, ervoor dat burgers efficiënter omgaan met energie. Dankzij dit programma krijgen ze inzicht in hun energiekosten en hoe ze energie gebruiken. Het project heeft in totaal 100.000 consumenten in Portugal bereikt en meer dan 308 elektriciens opgeleid die consumenten kunnen helpen hun energieverbruik te veranderen.

Het aftellen is begonnen voor de EU Sustainable Energy Awards

De Europese Commissie erkent elk jaar de meest vooraanstaande personen en projecten voor hun innovatie in de energiesector en hernieuwbare energiebronnen. Dit jaar nemen negen finalisten het tegen elkaar op in drie categorieën: Engagement, Innovation en Youth, en een extra categorie waarin de aandacht wordt besteed aan de prestaties van Women in Energy.Daarnaast wordt er een speciale prijs, de Eastern Partnership Award, toegekend aan een inspirerend initiatief voor duurzame energie in Armenië, Azerbeidzjan, Wit-Rusland, Georgië, de Republiek Moldavië of Oekraïne.Vanaf begin juni kunnen mensen in heel Europa stemmen voor de Citizens’ Award 2020 door hun favoriete project uit één van de finalisten te kiezen.

De winnaars worden op 23 juni bekendgemaakt tijdens een live, online prijsuitreiking.

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Maak kennis met de finalisten! In juni vinden er speciale webinars plaats voor de media, die een unieke gelegenheid bieden om van de finalisten zelf te horen en meer te leren over hun innovatieve projecten.Schrijf u hier [link] in om deel te nemen aan de webinars.

  • Gesprek met de pers over de Awards: EUSEW-finalisten in de categorie - Youth - INSCHRIJVEN
  • Gesprek met de pers over de Awards: EUSEW-finalisten in de categorie - Engagement - INSCHRIJVEN
  • Gesprek met de pers over de Awards: EUSEW-finalisten in de categorie - Innovation - INSCHRIJVEN
  • EUSEW-gesprek: Women in Energy - INSCHRIJVEN
  • Vraag- en antwoordsessie voor de pers over de EUSEW Awards - INSCHRIJVEN

 

cVPP - Putting communities in charge of their local renewable energy generation - Netherlands.pdf 247 KB

 

De prijsuitreiking maakt deel uit van de EU Sustainable Energy Week (EUSEW), die plaatsvindt van 22 t/m 26 juni 2020. De EUSEW, georganiseerd door de Europese Commissie, is het grootste evenement gewijd aan hernieuwbare energiebronnen en efficiënt energieverbruik in Europa.  Dit jaar kunnen de deelnemers meedoen aan een online, interactief evenement rond het thema: ‘Na de crisis: schone energie voor herstel en groei op een groene manier’.  Het evenement behandelt vier elementen die betrekking hebben op de EU: de Policy Conference, Youth Energy Day, EUSEW Awards en de Energy Days.

Vertegenwoordigers van de media zullen ook worden uitgenodigd om het EUSEW-programma te volgen, inclusief de prijsuitreiking. Interesse?

Ga naar EUSEW Awards voor meer informatie over de EUSEW Awards.