Nederlands project wint Europese publieksprijs voor duurzame energie

Bekroond project helpt plaatelijke gemeenschappen om eigen energieopwekking in handen te nemen

cVPP heeft de publieksprijs weggekaapt bij de EUSEW Awards. Mensen uit heel Europa stemden voor het Nederlandse project van de Technische Universiteit Eindhoven. Het project werd eerder al door de Europese Commissie genomineerd in de categorie ‘Engagement’ als een van de meest opmerkelijke projecten om mensen te inspireren om een proactieve rol op te nemen bij de energietransitie in Europa. Met de publieksprijs vervoegt cVPP de andere EUSEW prijswinnaars die zullen bekendgemaakt worden tijdens de live online ceremonie op 23 juni.

Het bekroonde project helpt plaastelijke gemeenschappen om hun eigen energieopwekking in handen te nemen. Grootschalige energieproductie verschuift naar hernieuwbare energiebronnen zoals wind-en zonneparken, terwijl het aantal producenten van kleinschalige hernieuwbare energie, zoals windparken van lokale gemeenschappen ook toenneemt.

Het cVPP-project heeft drie virtuele energiecentrales in Nederland, België en Ierland tot stand gebracht die beheerd worden door de lokale gemeenschap.

De virtuele energiecentrales, oftewel ‘Virtual Power Plants’ (VPP's), zijn cloudgebaseerde energiebeheersystemen die de productie van decentrale elektriciteitsbronnen en de consumentenvraag ernaar bijhouden, samen met de marktprijzen en de weersvoorspellingen. D De VPP versie voor lokale gemeenschappen, cVPP, werd ontwikkeld om kleinschalige producenten en prosumenten van hernieuwbare energie te ondersteunen.

“Prosumenten zijn meestal overgeleverd aan grote bedrijven die bepalen hoeveel elektriciteit kost en hoeveel ze kunnen kopen. Als prosumenten echter gaan samenwerken, kunnen ze zelf hun elektriciteitsproductie beheren en verkopen aan nationale of regionale elektriciteitsnetwerken.”, aldus dr. Anna Wieczorek, cVPP-projectleider en expert op het gebied van duurzaamheidsinnovatie aan de Technische Universiteit Eindhoven. "Kortom, de gemeenschap bepaalt met cVPP hoeveel elektriciteit ze verkoopt en tegen welke prijs." 

Dit project wil de manier waarop elektriciteitssystemen werken radicaal veranderen zodat plaatselijke gemeenschappen meer zeggenschap krijgen over hoe hun elektriciteit wordt beheerd.

Bekijk hier de teaser van cVPP: https://youtu.be/WHl2Pc_LjaQ

 

De EU Sustainable Energy Awards

Elk jaar erkent de Europese Commissie de meest bijzondere individuen en projecten op het gebied van innovatie in de sector van duurzame en/of hernieuwbare energie. Dit jaar streden 9 finalisten in 3 categorieën prijzen: ‘Engagement’, Youth’ en ‘Innovation’, en een extra categorie voor wat vrouwen op energiegebied hebben bereikt,  Women in Energy. Daarnaast konden mensen uit heel Europa stemmen op hun favourite project voor de publieksprijs.

Belgisch project wint in de categorie ‘Engagement’

CLEAR 2.0 wint in de categorie ‘Engagement’.

Het project CLEAR 2.0 werd door de Europese Commissie erkent als het meest opmerkelijke project om burgers te inspireren om een ​​proactieve rol te spelen in de energietransitie in Europa.

Het CLEAR 2.0-project helpt mensen om producenten en consumenten te worden, oftewel ‘prosumenten’, van hernieuwbare energie, door de twijfels die ze hebben serieus te nemen, hen beter te informeren en stap voor stap te ondersteunen bij de omschakeling op hernieuwbare systemen. Om deze obstakels uit de weg te ruimen heeft het lab van het CLEAR 2.0-project in België, Italië, Portugal, Slovenië, Spanje en Tsjechië technologieën voor hernieuwbare energie bij huishoudens getest (bv. zonnepanelen op daken, warmtepompen).

“Ons project heeft bijna 30.000 huishoudens in 6 verschillende EU-landen gemotiveerd om te kiezen voor hernieuwbare energie bij hen thuis, goed voor een totale investering van 129 miljoen euro,” aldus Giorgia Caroli, programmamanager van CLEAR 2.0.

Bekijk hier de teaser van CLEAR 2.0: https://youtu.be/WHl2Pc_LjaQ

 

Kroatisch project wint in de categorie ‘Youth’

Het project Fair (FER) heeft de prijs bij de categorie ‘Youth’ van de EUSEW Awards in de wacht gesleept. Dit project werd erkend als een van de meest opmerkelijke projecten om jeugd te inspireren om de transitie van schone energie in Europa vooruit te helpen.

Energiearmoede is een sociaal en ecologisch probleem dat huishoudens zowel mentaal als fysiek belast. Een gebrek aan voldoende verwarming en isolatie of slecht passende ramen kunnen schimmel, vocht en tocht veroorzaken, wat kan leiden tot aandoeningen van de luchtwegen en andere aandoeningen. In Kroatië pakt het project Fair (FER) -oplossingen voor een beter gemeenschap deze uitdagingen aan door elektrotechnische studenten in Zagreb te leren hoe ze audits in woningen kunnen uitvoeren en energiebesparende oplossingen kunnen identificeren.

Bekijk hier de teaser van Fair (FER): https://youtu.be/G8hCZlzLnls

Italiaans project wint in de categorie ‘Innovation’

REMOTE neemt de EUSEW2020 Innovatieprijs mee naar huis. Het project werd bekroond voor zijn innovatieve karakter binnen de duurzame energiesector. Het ondersteunt afgelegen gemeenschappen in Europa om zelfvoorzienend te worden.

Het project Remote area Energy supply with Multiple Options for integrated hydrogen-based Technologies (REMOTE) startte in Italië, Griekenland en Noorwegen en zoals de naam aangeeft, in gebieden die voor unieke uitdagingen staan ​​als het gaat om toegang tot en opslag van hernieuwbare energie. Het project implementeert zijn waterstof- en batterijgebaseerde energieopslagtechnologie in testlocaties doorheen Europa.

Bekijk hier de teaser van REMOTE: https://youtu.be/ixm4UglZRX8

 

Een speciale prijs, de Eastern Partnership Award, werd toegekend aan ‘’Green Light Molodova! Modernisation and Saving Energy in Street Lighting’’. De tweede en derde plaats in deze categorie ging respectievelijk naar ‘’EU4Civil Society Energy Efficiency in Armenian Communities’’ en ‘’Biomass Energy and Energy Efficient Technologies’’, een project uit Georgië.

De prijswinnaars worden op 23 juni bekendgemaakt tijdens de rechtstreekse, online te volgen Awards-ceremonie.

Voor een interview met de winnaars, kan je contact opnemen met media@eusew.eu.

 

EUSEW2020_press_Invitation.pdf 147 KB