Skip to Content

Μία Κύπρια φέρνει την αλλαγή εκπαιδεύοντας νέους επαγγελματίες του νησιού για να συμμετάσχουν στη μετάβαση προς την καθαρή ενέργεια

Μία Κύπρια φέρνει την αλλαγή εκπαιδεύοντας νέους επαγγελματίες του νησιού για να συμμετάσχουν στη μετάβαση προς την καθαρή ενέργεια

Τα νησιά της Ευρώπης είναι ιδιαιτέρως ευάλωτα στις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής. Ωστόσο, πολλά από αυτά αντιμετωπίζουν δυσκολίες στο να προσελκύσουν νέους στους τομείς της ενεργειακής απόδοσης και βιωσιμότητας ή της δημιουργίας πράσινων επιχειρήσεων. Η Μυρτώ Σκουρουπάθη είχε μια ανάλογη εμπειρία από πρώτο χέρι, ως νέα απόφοιτος που επέστρεψε στην πατρίδα της, την Κύπρο. Το 2018 η Σκουρουπάθη, ορμώμενη από τις δικές της προσωπικές εμπειρίες, ανέπτυξε το έργο «Δίκτυο Απασχόλησης Νέων για την Ενεργειακή Βιωσιμότητα στα Νησιά» (Youth Employment Network for Energy Sustainability in Islands, YENESIS), στο οποίο συμμετέχουν περισσότεροι από 84 νέοι επαγγελματίες από νησιά της Ελλάδας, της Κροατίας, της Εσθονίας, της Πορτογαλίας, της Ισπανίας, της Ιταλίας και την Κύπρο, παρέχοντάς τους κατάρτιση, καθοδήγηση και θέσεις μαθητευόμενων στην ενεργειακή απόδοση, τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, τον βιώσιμο τουρισμό και την κινητικότητα.

Το έργο παρέχει σε νέους επαγγελματίες (ηλικίας 25-29 ετών) που βρίσκονται εκτός εκπαίδευσης, απασχόλησης ή κατάρτισης (NEET), τις δεξιότητες και τις εμπειρίες που χρειάζονται για να εισέλθουν στην αγορά των πράσινων θέσεων εργασίας ή ακόμα και για να δημιουργήσουν τη δική τους πράσινη επιχείρηση.

«Το επιχειρηματικό πνεύμα είναι πολύ σημαντικό διότι, όπως διαπιστώνουμε, τα νησιά συχνά δεν έχουν βιομηχανίες εγκατεστημένες στο έδαφός τους» αναφέρει η Σκουρουπάθη. «Οι απόφοιτοι συχνά πρέπει να δημιουργήσουν κάτι δικό τους. [Επιπλέον], ένα τέτοιο έργο μπορεί να αναπτυχθεί όχι μόνο σε νησιά αλλά και σε άλλες περιοχές.»

Το έργο έχει ήδη λάβει διεθνή αναγνώριση, με τον βασικό εταίρο να έχει προσκληθεί στην Επιτροπή Εκπαίδευσης για την Αειφόρο Ανάπτυξη (ΕΑΑ) των Ηνωμένων Εθνών. Εκεί, ο εταίρος θα παρουσιάσει το YENESIS ως μια καλή πρακτική που πρέπει να υιοθετηθεί από τα κράτη-μέλη. Η κοινοπραξία έχει ήδη προσκληθεί να προσφέρει την εμπειρογνωμοσύνη της στην κατάρτιση της στρατηγικής των Ηνωμένων Εθνών για την εκπαίδευση και την αειφόρο ανάπτυξη με ορίζοντα το 2030.

 

Το έργο αυτό συνιστά μία από τις τρεις πρωτοβουλίες στον τομέα της ενέργειας που θα αναμετρηθούν για ένα από τα Βραβεία Βιώσιμης Ενέργειας! Στην κατηγορία Νέοι, τα τρία αυτά επικρατέστερα έργα έχουν στόχο να εμπνεύσουν τους νέους να ασχοληθούν με τον τομέα της καθαρής ενέργειας και να συνεισφέρουν στην ενεργειακή μετάβαση της Ευρώπης προς αυτήν την κατεύθυνση.  

Ένα άλλο από τα έργα αυτά υλοποιείται στην Κροατία, όπου φοιτητές μηχανολογίας συνδράμουν στην αντιμετώπιση της ενεργειακής φτώχειας στις τοπικές τους κοινότητες. Το έργο Δίκαιες Λύσεις για μια Καλύτερη Κοινότητα (Fair Solutions for Better Community, FER) έχει εκπαιδεύσει φοιτητές για να αξιολογήσουν πάνω από 100 κατοικίες και να προτείνουν λύσεις εξοικονόμησης ενέργειας (όπως την εγκατάσταση παραθύρων και πορτών με μόνωση, λάμπες LED και ανακλαστικά  πανό στα σώματα θέρμανσης). Το αναμενόμενο αποτέλεσμα είναι η εξοικονόμηση περίπου 200 kg CO2 κατ’έτος ανά νοικοκυριό. Την ίδια ώρα, στη Γερμανία η νέα σε ηλικία ομάδα που ηγείται του έργου Weltfairsteher καθιστά τη βιωσιμότητα βασικό στοιχείο του γερμανικού προγράμματος σπουδών με 60 ηλεκτρονικές προκλήσεις – διαθέσιμες σε φοιτητές όλων των ηλικιών, χωρίς χρέωση – πάνω σε θέματα που συμπεριλαμβάνουν την κλιματική αλλαγή, την ενέργεια και την κινητικότητα, την παραγωγή και την κατανάλωση, καθώς και το νερό.

Αντίστροφη μέτρηση για τα Ευρωπαϊκά Βραβεία Βιώσιμης Ενέργειας

Κάθε χρόνο η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ξεχωρίζει τα πρόσωπα και τα έργα με την καλύτερη καινοτόμο δράση στον τομέα της ενέργειας και των ανανεώσιμων πηγών. Φέτος, οι 9 επικρατέστεροι υποψήφιοι θα αναμετρηθούν σε 3 κατηγορίες βραβείων: την κατηγορία Δέσμευση, την κατηγορία Καινοτομία και την κατηγορία Νέοι. Θα υπάρξει όμως και μια επιπλέον κατηγορία, η οποία θα αναγνωρίζει τα επιτεύγματα που πέτυχαν οι Γυναίκες στην Ενέργεια.Ένα ειδικό βραβείο, το Βραβείο Ανατολικής Εταιρικής Σχέσης, θα δοθεί σε μια εμπνευσμένη πρωτοβουλία βιώσιμης ενέργειας που θα δραστηριοποιείται στην Αρμενία, το Αζερμπαϊτζάν, τη Λευκορωσία, τη Γεωργία, τη Δημοκρατία της Μολδαβίας ή την Ουκρανία.Από τις αρχές Ιουνίου, πολίτες από όλη την Ευρώπη θα έχουν την ευκαιρία να ψηφίσουν για το Βραβείο Πολιτών 2020 επιλέγοντας το αγαπημένο τους από τα επικρατέστερα έργα.


Γνωρίστε τους επικρατέστερους υποψηφίους!

Ειδικά event θα λάβουν χώρα τον Ιούνιο μέσω διαδικτύου για τα μέσα μαζικής ενημέρωσης, των οποίων οι εκπρόσωποι θα έχουν τη μοναδική ευκαιρία να λάβουν πληροφορίες για τα έργα από τους ίδιους τους επικρατέστερους υποψηφίους .Εγγραφείτε εδώ  για να συμμετάσχετε σε αυτά τα διαδικτυακά event.

  • Συζήτηση με εκπροσώπους του τύπου για τα βραβεία: επικρατέστεροι υποψήφιοι Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Βιώσιμης Ενέργειας στην κατηγορία Νέοι - ΕΓΓΡΑΦΗ
  • Συζήτηση με εκπροσώπους του τύπου για τα βραβεία: επικρατέστεροι υποψήφιοι Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Βιώσιμης Ενέργειας στην κατηγορία Δέσμευση - ΕΓΓΡΑΦΗ
  • Συζήτηση με εκπροσώπους του τύπου για τα βραβεία: επικρατέστεροι υποψήφιοι Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Βιώσιμης Ενέργειας στην κατηγορία Καινοτομία - ΕΓΓΡΑΦΗ
  • Συζήτηση Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Βιώσιμης Ενέργειας: Γυναίκες στην Ενέργεια - ΕΓΓΡΑΦΗ
  • Συζήτηση με εκπροσώπους του τύπου (ερωταπαντήσεις, Q&A) για τα βραβεία της Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Βιώσιμης Ενέργειας - ΕΓΓΡΑΦΗ

 

YENESIS - Creating sustainable work opportunities on Europe’s islands - Cyprus.pdf 275 KB

 

Τα βραβεία εντάσσονται στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Βιώσιμης Ενέργειας (EUSEW), η οποία θα λάβει χώρα από τις 22 έως τις 26 Ιουνίου 2020. Η Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Βιώσιμης Ενέργειας διοργανώνεται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και είναι η μεγαλύτερη διοργάνωση στην Ευρώπη στον τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και της αποδοτικής χρήση της ενέργειας. Φέτος η διοργάνωση θα διεξαχθεί ηλεκτρονικά και θα είναι διαδραστική, με θέμα : «Πέρα από την κρίση: καθαρή ενέργεια για μια πράσινη ανάκαμψη και ανάπτυξη».  Η διοργάνωση θα καλύψει τέσσερις τομείς σε ολόκληρη την ΕΕ: τη Διάσκεψη Πολιτικής (Policy Conference), την Ημέρα Ενέργειας για τους Νέους (Youth Energy Day), τα Βραβεία της Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Βιώσιμης Ενέργειας (EUSEW Awards) και τις Ημέρες Ενέργειας (Energy Days).

Οι εκπρόσωποι του τύπου θα προσκληθούν επίσης να παρακολουθήσουν το πρόγραμμα της Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Βιώσιμης Ενέργειας, καθώς και την τελετή απονομής των Βραβείων. Σας ενδιαφέρει; Εγγραφείτε εδώ για την Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Βιώσιμης Ενέργειας [link].

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τα Βραβεία της Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Βιώσιμης Ενέργειας.