A magyar Ámon Ada, a tiszta energia űttörőjének kitüntetése

Június 23-án, egy online díjátadó ünnepségen Ámon Ada elismerést kap az általa elért eredményekért az Európai Fenntartható Energia Díj Nők az energiaiparban (Women in Energy) kategóriájában. Karrierje inspiráló példája annak, hogy mi mindent lehet elérni szenvedéllyel, és a tiszta energiára való áttérés iránti elkötelezettséggel.

Ada kamaszkora óta elhivatott természetvédő, fiatal közgazdaságtudományi abszolvensként megalapított egy befolyásos szakmai műhelyt, az EnergiaKlubot. Ada elhivatottságának és kemény munkájának köszönhetően a szervezet az elmúlt 25 évben egyszemélyes mozgalomból vezető közép-európai energiaügyi szakmai műhellyé vált, amely az energiahatékonyságra, a megújuló energiaforrásokra és az éghajlatváltozáshoz való alkalmazkodásra specializálódott.

Miután évekig próbálta meggyőzni a politikai döntéshozókat, hogy vegyék komolyan a fenntartható energia fontosságát, Ada mára olyan pozícióban van, amelyben ő maga eszközölhet változásokat. Az újonnan megalapított budapesti Klímavédelmi és Környezetvédelmi Bizottság klímapolitikai főtanácsadójaként azért dolgozik, hogy a városi lakosok életét egy ambiciózus program segítségével, a városi épületek renoválása révén javítsa.

A program egy kulcsfontosságú környezeti problémával foglalkozik, mivel az épületek - különösen a rosszul szigetelt épületek - energiafogyasztása az üvegházhatású gázok kibocsátásának egyik fő forrása. Egyre szélesebb körben elfogadott, hogy a nagyszabású, fenntartható városrehabilitációs programok választ adhatnak erre a kihívásra. Ugyanakkor, ez a perspektívaváltás nem történhetett volna meg azon emberek elkötelezett munkája nélkül, akik az energiahatékonyságot a politikai programjukba illesztették. Ada munkássága nemcsak csökkenti a kibocsátást, hanem energiamegtakarítást és alacsonyabb költségeket is eredményez a lakosok számára. A helyi közösségek számára további várható kedvező hatás a légszennyezés visszaesése, amelyről kimutatták, hogy csökkenthet, vagy akár meg is előzhet számos egészségügyi problémát.

“Ez nem atomfizika,” mondja Ada. „Az épületek energiahatékonnyá tétele azt jelenti, hogy csökken a szennyezés, és tisztább lesz a levegő. Ez életeket menthet, és megelőzi a korai halálozást.”

Ada egyike annak a három kivételes nőnek, akik a Women in Energy (Nők az energiaiparban) programban az Európai Fenntartható Energia Díj 2020 keretében fognak elismerést kapni! Mindhárom nyertes segített abban, hogy az energiahatékonyság a politika fősodrába kerüljön, valamint, hogy az állampolgárokat bevonják, és képessé tegyék arra, hogy kivegyék a részüket a tiszta energiára való átállásból.

Sophie Attali, a franciaországi Topten igazgatója, az energiahatékony elektromos készülékek szakértője, szabadon osztja meg tudását, hogy ezzel is segítse a fogyasztókat a fenntartható döntések meghozatalában. A szakember elkötelezett az energiafogyasztás csökkentése mellett, ezért együtt dolgozik a politikai döntéshozókkal, hogy meggyőzze őket az energiahatékonyság prioritásként történő kezelésének szükségességéről, a gyártókkal együttműködve pedig a környezetbarát termékek tervezésének és gyártásának fontosságát hangsúlyozza.

Katharina Habersbrunner célja, hogy a társadalom minden szintjén változásokat eszközöljön az energiafelhasználók életében. A németországi Európai Nők a Közös Jövőért (WECF) nevű nem kormányzati szervezet projektvezetőjeként és igazgatósági tagjaként karrierjét a tiszta, megújuló, és az állampolgárok által vezetett energiamegoldásokra történő átállás harcának szenteli. 2011-ben egy sikeres energiaügyi együttműködést indított el Németországban, jelenleg pedig a nemek közötti egyenlőséggel és az éghajlatváltozással kapcsolatos projektekért felelős, többek között olyan országokban, mint Etiópia és Uganda.

Visszaszámlálás az Európai Fenntartható Energia DíjátadóigAz Európai Bizottság minden évben elismeri az energiaszektor és a megújuló energiaforrások innovációja terén legkiemelkedőbb személyeket és projekteket. A Nők az Energiaiparban (Women in Energy) eredményeinek elismerése mellett kilenc projekt döntőse versenyez három díjkategóriában: Kötelezettségvállalás, innováció és fiatalság.A Keleti Partnerség Díját, amely egy különdíj, egy inspiráló és fenntartható energetikai kezdeményezés fogja kapni Örményországban, Azerbajdzsánban, Fehéroroszországban, Grúziában, a Moldovai Köztársaságban vagy Ukrajnában.Európa minden részéből lehetősége lesz az embereknek, hogy a döntősök közül kiválasszák kedvenc projektjüket, és ezzel szavazzanak a 2020-as Polgári Díjról (Citizens’ Award) (a szavazás június 15-én zárul).---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Találkozzon a nyertesekkel! Júniusban tematikus webináriumokat rendeznek a média számára, amelyek egyedülálló lehetőséget kínálnak arra, hogy a résztvevők személyesen is megismerhessék a nyerteseket, és inspiráló karrierjüket.

Regisztráljon itt, ha részt szeretne venni a Nők az energiaiparban vitán (Women in Energy Debate) június 18-án, 11h00-12h00 között (közép-európai nyári idő szerint).

 


A díjakat az Európai Fenntartható Energia Hét (EUSEW) keretében adják át, amely 2020. június 22-26 között kerül megrendezésre a következő témával: ‘A válság után: tiszta energiával a zöld fellendülésért és növekedésért’. Idén a résztvevők egy online, interaktív eseményen vehetnek részt. A kiemelt események között szerepel egy 3 napos politikai konferencia, amely egy magas szintű nyitóbeszélgetéssel indul, az EUSEW Díjátadó, a résztvevők számára rendezett hálózatépítés és kísérő rendezvények, valamint az Energia Napok, és az egész Európában zajló digitális események. Június 22-én első ízben rendezik meg az Európai Fiatalok Energia Napját (European Youth Energy Day ).  

A média képviselői is meghívást kapnak az EUSEW programokra, beleértve a Díjátadó ünnepséget is. Önt is érdekli? Regisztráljon az EUSEW-re itt.

További információkat az EUSEW Awards oldalon talál.

A(z) EU Sustainable Energy Week (EUSEW) cégről

Organised by the European Commission, EU Sustainable Energy Week (EUSEW) is the biggest annual event dedicated to renewables and efficient energy use in Europe. From 22-26 June 2020, participants will enjoy an online, interactive event experience under the theme: ‘Beyond the crisis: clean energy for green recovery and growth’. Highlights include a 3-day policy conference featuring a high-level opening session, debate with Ambassadors and EU Sustainable Energy Awards ceremony as well as matchmaking activities and virtual stands for participants. On 22 June, a European Youth Energy Day will also be organised, bringing together young people aged 18 and 30 years old to share on how to transform Europe into the first climate-neutral continentDiscussions will be complemented by Energy Days, digital events engaging local communities, taking place all over Europe in May and June.